‘Papa, wat doen die mensen daar?’ vraagt het zoontje vanuit het kinderstoeltje. Oerkreten klinken vanaf de Maresingel. De eerste wedstrijdzwemmers gaan te water, met gebrul en bommetjes. Eindelijk mogen ze weer. Na twee jaar zonder openwaterwedstrijden was Speedo Swim-in Leiden afgelopen zondag de opening van het nieuwe wedstrijdseizoen.

Het mooie weer maakt de tiende editie van het Leidse zwemevenement tot een waar zwemfeest. Behalve de 190 wedstrijdzwemmers en 43 studenten gaan ook 143 recreanten te water voor hun prestatietochten. Het Huigpark is de start- en finishlocatie voor zowel de wedstrijden als de prestatietochten. Vanaf daar banen de in totaal 376 zwemmers zich een weg langs rode en gele boeien richting het keerpunt vlak voor de Oude Vest.

Kilometervreters
‘Naar achteren, naar achteren!’ De scheidsrechter dirigeert de heren op hun plek, achter de boven het water gespannen startlijn. Bij het startsignaal breken ze los als wilde stieren. Uit het woeste gemaai van armen en benen zou je als toeschouwer kunnen concluderen dat je naar een sprint kijkt. Maar nee, deze kilometervreters zwemmen 3000 meter. Drie rondjes langs het Huigpark, op hoog tempo. Timo Dinkelberg (Albion) tikt als eerste aan, in 38:09.55. Renske Dutilh van Het Y schrijft de drie kilometer bij de dames op haar naam in 41:28.60.

Prestigetocht
Voor de recreanten staan iets bescheidener afstanden op het programma. 250 meter voor de kinderen en jongeren, 1000 meter voor de anderen. ‘Ik doe mee aan de prestigetocht’, meldt een van de deelnemers zich verlaat, maar ook enigszins verhit in de inschrijftent. Want al zwemmen ze niet voor medailles, sommige zwemmers nemen ook deze zwemtocht erg serieus. Dankzij een chip in een polsband laten zij hun zwemtijd tot op de honderdste seconde registreren.

Kletsen
Anderen zien het vooral als een leuk, sportief uitje. ‘Kom op dames, niet teveel kletsen!’ De schipper in het keerpuntbootje spoort het trio keuvelende dames vriendelijk aan als ze de 500 meter boei ronden. Nog een halve kilometer en dan hebben ook zij de prestatietocht van Speedo Swim-in Leiden voltooid. Achter hen volgt de laatste zwemster, geschaduwd door de boot van de Leidse Reddingsbrigade. Na iets minder dan een uur passeert ook zij de finish, onder ovationeel applaus van alle aanwezigen in het Huigpark. Prestaties zijn er in alle soorten en maten, dus het respect is er niet minder om.

Alle uitslagen zijn hier terug te lezen.

Foto’s: Bregje van Schöll, ZVL-1886