De Witte Singel kolkte afgelopen vrijdagavond van de wedstrijdzwemmers, studenten en zwemmende recreanten. De zesde editie van Speedo Swim-in Leiden trok 310 zwemmers vanuit heel Nederland.

Start en finish waren voor het tweede jaar bij de Hortus botanicus. De Witte Singel was het decor voor wedstrijden over 250, 1000, 1500 en 3000 meter. Behalve de 30 juryleden hielden de Leidse Reddingsbrigade, kanoërs en duikers de zwemmers van start tot finish nauwlettend in de gaten, met steun van boten van de Leidse Rederij.

Zwemmertjes Tien zwemmertjes onder de 12 gingen als eerste de sportieve strijd met elkaar aan. Met haar 7 jaar was Marit de jongste ‘Gladiator van de Gracht’. Ze zwom haar 250 meter in de singel in 8 minuten en 33 seconden. DSC_9699

Berlijn In totaal kwamen een kleine 100 wedstrijdzwemmers tegen elkaar uit. Deelnemers kwamen uit de regio, maar ook van ver daarbuiten. Van Groningen tot Maastricht en zelfs vanuit Berlijn waren ze naar Leiden gekomen. Remco van Althuis, Maikel van der Linden, Anne Noom en Demi van Hulst schreven de 1500 meter tussen de Universiteitsbibliotheek en het Regionaal Archief Leiden op hun naam.

Studenten De studenten hadden ook in deze editie hun eigen wedstrijd. Maar liefst 54 van hen gingen te water. Onder hen ook een groot aantal leden van studentenvereniging Quintus. Zij zamelden met de zwemtocht over 1000 meter 3.122 euro in voor het Prinses Beatrix Spierfonds. De Leidse Nick van der Krogt en de Groningse Karen Stolk kroonden zich tot Leids studentenkampioen.

39 leden van Quintus, onder wie ook voorzitter Johan Lammers reikt de cheque uit

34 leden van Quintus, onder wie ook voorzitter Johan Lammers, zwommen voor het Spierfonds.

Triatlon onderonsje Ada van Zwieten en Martin Pet schreven Speedo Swim-in Leidens eerste triatlon onderonsje op hun naam. Met 34 triatleten was ook deze 1500 meter goed bezet. Daarna was het de beurt aan de ruim 120 recreanten. In schoolslag, borstcrawl en hun eigen fantasieslagen gingen zij de uitdaging in het buitenwater aan.

Veteranen Na de recreanten was de Witte Singel de arena van de veteranen onder de wedstrijdzwemmers, de zogeheten masters. Zij zwommen 1000 meter. De krasse Loekie van Huissteden (bouwjaar 1945) en Rob Hanou (bouwjaar 1943) gaven hier hun visitekaartje af. Nestor Hanou hield zelfs 4 jonkies achter zich. IMG_0592

Titanenstrijd In de titanenstrijd over 3000 meter bleken Remco van Althuis (37.07.10) en Anne Noom (40.50.66) opnieuw de sterksten. Bij de finish rekende Noom af met haar laatste belager, Anne Dickens. Op het eind bedroeg het verschil nog geen 3 seconden.

Toetje Als toetje van het Leidse zwemfeest namen 13 zwemteams het tegen elkaar op in de afsluitende 4x 100 meter estafette. Een viertal van LZ 1886 verzilverde het thuisvoordeel en veroverde daarmee een smakelijke taart. Kortom, een geslaagde 6e editie. Dank aan alle zwemmers, toeschouwers, sponsoren en de vele tientallen vrijwilligers!

Dit viertal van LZ veroverde de taart van Soetenso.

Dit viertal van LZ veroverde de taart van Soetenso.