[nog 1 keer terugblikken op Speedo Swim-in Leiden 2014]

266 zwemmers namen het op tegen elkaar, zichzelf en de elementen tijdens Speedo Swim-in Leiden. Een recordaantal voor de open water wedstrijd in Leidse gracht. Vorig jaar gingen nog 130 openwaterzwemmers van start in de Sleutelstad.

Voor de wedstrijden over 250, 1000, 1500 en 3000 meter kwamen de zwemmers uit de vier windstreken, van Hippolytushoef tot Vlissingen en van Delft tot Duisburg en Dresden. De minioren (tot 12 jaar) openden het bal in de gracht met een wedstrijd over 250 meter. De jongste onder hen, Fieke Hoogduin, was net 8 jaar. Bij de 28 masters, de veteranen onder de zwemmers, was de 75-jarige Nic Geers de vaandeldrager. Net zoals de andere wedstrijdzwemmers beleefden ze een ware triomftocht door de gracht. Op de bruggen en langs de gracht keken de toegestroomde toeschouwers vol bewondering naar de gladiatoren van de gracht.

Dit jaar vormde de Oude Vest het decor van het Nederlandse Studenten Kampioenschap Open Water Zwemmen. Studenten uit heel Nederland streden over een afstand van 1.500 meter om de eer. Fergil Hesterman van Het Y veroverde bij de heren het goud en mag zich het komend jaar Nederlands Studentenkampioen Open Water Zwemmen noemen. Jasmijn Ruijgrok van de Leidse clubs De Zijl en Aquamania pakte in eigen achtertuin de nationale titel.

Sommige zwemmers kwamen meerdere keren in actie. Een enkeling kon geen genoeg krijgen van het Leidse grachtenwater en zwom zelfs drie keer. Alexander Hulleman van De Devel uit Zwijndrecht en Evelien Sohl van Het Y uit Amsterdam bleken zowel in hun race over de 1.500 en de 3.000 meter van uitzonderlijke klasse: elk twee keer goud.

Neptunus en gladiatorenBehalve de getrainde kilometervreters doken ook recreanten de gracht in. 80 man sterk. Onder hen ook beroeps-Leidenaar Peter Labruyère. De excentrieke local maakte zijn entrée op de Beestenmarkt als Neptunus. Voor zijn 1.500 meter prestatietocht moest hij weliswaar zijn drietand en zeewiergewaad inleveren, maar hij mocht zijn kroon ophouden. Terecht, want alle zwemmers waren een ster in de Sleutelstad.