Rondje Singels Leiden

 1. De start is natuurlijk in het Huigpark, sinds 2019 de locatie van de Speedo Swim-in Leiden! Het Huigpark is onderdeel van het Singelpark, een kilometerslang stadspark dat het historische centrum van Leiden omringt (singelpark.nl)
 2. De Zijlpoort is één van de twee nog overgebleven Leidse stadspoorten (de andere passeer je straks ook nog). De poort is gebouwd in 1667 en bevat tegenwoordig een restaurant.
 3. Je zwemt nu langs de Meelfabriek. Een industrieel complex, misschien niet het mooiste plekje, maar voor Leidenaren een echte ‘landmark’. In de oude gebouwen worden nu woningen, kantoren en horeca gerealiseerd.
 4. Even verderop kom je langs begraafplaats Groenesteeg. Een prachtig groene plek met een bijzondere sfeer. De moeder van Vincent van Gogh is op deze begraafplaats begraven.
 5. Na een paar bruggen zwem je langs het Plantsoen, een negentiende eeuws stadspark in Engelse landschapsstijl. Als je vogelgeluiden hoort, kan dat kloppen: er is een grote volière.
 6. Het Kruithuisje, oftewel de Waltoren Oistenrijck, stamt uit rond 1485 en is de enige overgebleven toren van de Leidse stadswallen. Je kan daar nu in een escaperoom proberen te ontsnappen uit het geheime atelier van Rembrandt…
 7. De Vliet is één van de mooiste grachten van Leiden. Op 3 oktober 1574 kwamen de Watergeuzen hier Leiden binnenvaren om de stad te ontzetten van de Spanjaarden. Ze namen haring en wittebrood mee voor de hongerige bevolking, wat jaarlijks op 3 oktober nog steeds groot gevierd wordt – met haring en wittebrood (en hutspot).
 8. Je zwemt nu langs de Hortus Botanicus. Water met een speciale betekenis voor de Speedo Swim-in Leiden, want van 2015 tot en met 2018 werd hier de wedstrijd gezwommen! De start en finish waren bij de grote steiger bij de Oude Sterrewacht. De Hortus is de oudste botanische tuin van Nederland. Pas bij het zwemmen wel op voor de overhangende oude bomen!
 9. Na de universiteitsgebouwen kom je bij het Rembrandtpark. Alweer een belangrijk punt in de geschiedenis van de Speedo Swim-in Leiden, want hier is het allemaal begonnen! In 2011 werd hier, bij het 125-jarig bestaan van zwemvereniging LZ 1886, een open water wedstrijd gehouden, die we zo leuk vonden, dat ‘ie daarna niet meer weg te denken was uit de Leidse binnenstad. Schuin aan de overkant lag even verderop de eerste Leidse ‘Badinrichting’, zwembad Rhijnzicht: een afgezet stuk van de Rijn (ook toen dus al open water zwemmen).
 10. Steek voorzichtig het Galgewater over (hier werden vroeger veroordeelde misdadigers opgehangen…brrr!), langs molen De Put, de Morspoort (inderdaad, die andere Leidse stadspoort!) en Museum Volkenkunde. Pas bij Museum Volkenkunde op dat je niet overvaren wordt door de Waka, een traditionele Maori-kano, die wordt geroeid door studenten van roeivereniging Njord.
 11. Even verderop kom je langs molen De Valk. Zwem voorzichtig langs de fontein die midden in de singel ligt! Molen De Valk uit 1743 is tegenwoordig een museum, vanaf de stelling heb je een prachtig uitzicht over de stad.
 12. Je bent er bijna! Nog maar één hindernis te gaan…. De dam in de Maresingel bij de elektriciteitscentrale. In het echt had je hier een stukje over land moeten ‘klunen’, maar omdat we virtueel zwemmen, kan jij zo doorzwemmen. Misschien kan dat over een paar jaar in het echt ook wel, want er zijn plannen om de dam te verwijderen als de elektriciteitscentrale haar deuren sluit.
 13. En dan ben je weer terug in het Huigpark. Van harte gefeliciteerd met het voltooien van de virtuele Singelzwemtocht! We hopen je volgend jaar in levende lijve in het Huigpark te mogen ontmoeten, om een klein stukje van deze tocht in het echt te kunnen zwemmen bij de 10e editie van Speedo Swim-in Leiden!