Spannend, zwemmen in buitenwater. Misschien heb je nog wat vragen. Veel antwoorden vind je hier.

Hoe staat het met de waterkwaliteit in de Maresingel?
De veiligheid van de zwemmers staat bij Speedo Swim-in Leiden op één. Daarom laten we de waterkwaliteit voorafgaand aan het evenement testen. Blauwalg, bacteriën en andere microscopische bedreigingen moeten onder de drempelwaarden blijven, anders staat de KNZB het niet toe om te zwemmen. De afgelopen 10 jaar voldoet het water in bijna de gehele Leidse binnenstad – ook de Maresingel – ruim aan alle normen. Toch moeten we melden dat deelname altijd op eigen verantwoordelijkheid is.

Zwem ik niet tegen allerlei troep aan?
Duikers halen elk jaar voorafgaand aan de wedstrijd de fietswrakken, winkelwagentjes en andere troep uit de wedstrijdbaan. Met de hulp van deze vrijwilligers zorgen we ervoor dat jij ongestoord kunt genieten van jouw tocht door de Maresingel.

Hoe staat het met de veiligheid tijdens het zwemmen?
Bij de twee bruggen liggen duikers klaar. Ook vaart de Leidse Reddingsbrigade mee. Mocht je tijdens het zwemmen in de problemen komen, dan is hulp binnen handbereik. Op het terrein is een EHBO-post met warmhouddekens en pleisters.

Wat is de watertemperatuur?
De watertemperatuur was vorig jaar op de dag van het evenement ruim 20 graden. Houd onze website, Facebook en Twitter (@swiminleiden) in de gaten voor updates. 16 graden is de minimumtemperatuur waarbij zwemmen nog verantwoord is.

Mag ik een wetsuit dragen?
Hier gelden verschillende regels voor.
Ben je…
Wedstrijdzwemmer: Nee, wetsuits zijn bij een watertemperatuur boven de 18ºC niet toegestaan. Wedstrijdzwemmers zwemmen in reguliere zwemkleding. Ook niet-waterdoorlatende zwembroeken of badpakken zijn niet toegestaan. De volledige KNZB-reglementen rondom wetsuits vind je hier.
Triatleet: Triatleten mogen in hun trisuit starten. Het wel of niet mogen dragen van een wetsuit is afhankelijk van de watertemperatuur:

* Boven de 22°C is het verboden met wetsuit te zwemmen
* Tussen de 15,9°C en 22°C mag je met een wetsuit zwemmen
* Onder de 15,9°C moet je met een wetsuit zwemmen

Recreant (deelnemer aan de prestatietocht): De keuze van zwemkleding staat je helemaal vrij, mits het netjes is. Wel vragen we je vanwege de veiligheid onze Swim-in Leiden-zwemcap op te zetten. Die mag je houden!

Ik ben triatleet, mag ik meedoen met de KNZB-wedstrijden, zoals de 3000m?
Ja, mocht je als NTB-lid deel willen nemen aan deze wedstrijdonderdelen, dan moet je via het NTB-bondsbureau een KNZB-startvergunning aanvragen. Hieronder alle voorwaarden.
• NTB-leden die in het bezit zijn van een zogenaamde Atletenlicentie kunnen onder dezelfde voorwaarden als KNZB-leden die in het bezit zijn van een startvergunning inschrijven voor wedstrijden uit het Open Water Circuit en Lange Afstand Circuit. Zij kunnen zonder bijkomende kosten via het NTB-bondsbureau de hiervoor benodigde startvergunning aanvragen.
• NTB-leden die geen Atletenlicentie bezitten (maar wel een basislidmaatschap of aspirantlidmaatschap) kunnen meedoen aan wedstrijden uit het Open Water Circuit en Lange Afstand Circuit na aanschaf van een dagstartvergunning.
• Aanvragen en verrekening van een (dag)startvergunning vindt plaats via het NTB bondsbureau: Christie Brouwer, tel. 030 – 751 3770.
• Mail al jouw relevante gegevens uiterlijk zondag 4 juni naar info@swiminleiden.nl – we kunnen je helaas niet na-inschrijven. Zonder contactgegevens kunnen we je helaas ook niet inschrijven.
• NTB-leden nemen bij KNZB wedstrijden deel onder de KNZB reglementen. Wetsuits en trisuits zijn alleen toegestaan in de speciale triatleten wedstrijd.

Ik ben geen lid van een zwem- of triatlonvereniging, maar wil wel meezwemmen met een wedstrijdonderdeel. Kan dat? 
Ja, je kan ook zonder licentie van de KNZB of NTB deelnemen aan een of meer wedstrijdprogramma’s. Hiervoor betaal je per wedstrijddag 10 euro extra aan de KNZB, ongeacht het aantal wedstrijdstarts. Deze kosten dien je vooraf te betalen bij je inschrijving. Heb je hierover meer vragen? Mail dan info@swiminleiden.nl

Mogen kinderen meezwemmen?
Ja, kinderen van 6 tot en met 8 jaar mogen de 250 meter meezwemmen onder begeleiding van een volwassene. Vanaf 9 jaar mogen ze zelfstandig meezwemmen. 

Wordt mijn tijd bij de prestatietocht geregistreerd?

Alleen voor de wedstrijdonderdelen mogen we tijden registreren en een klassement opmaken. 

Wie mag meedoen met het NK Studenten Open Water Zwemmen?
Studeer je aan een MBO, HBO of universiteit, of ben je niet langer dan 1 jaar afgestudeerd dan mag je meedoen aan dit speciale studentenkampioenschap. Er kan worden gevraagd naar je collegekaart. Het KNZB-reglement is op deze afstand van toepassing. Dus je moet gepaste zwemkleding dragen (zie ook hierboven).