Spannend, zwemmen in de gracht. Misschien heb je nog wat vragen. Veel antwoorden vind je hier.

Hoe staat het met de waterkwaliteit in de Witte Singel?
De veiligheid van de zwemmers staat bij Speedo Swim-in Leiden op één. Het Hoogheemraadschap Rijnland test voorafgaand aan het evenement de waterkwaliteit. Blauwalg, bacteriën en andere microscopische bedreigingen moeten onder de drempelwaarden blijven, anders staat de KNZB het niet toe om te zwemmen. De afgelopen jaren voldoet het water in bijna de gehele Leidse binnenstad – ook de Witte Singel – ruim aan alle normen. Het is van ‘zwemwaterkwaliteit’. En daar veranderen een paar nachtelijk plassende studenten helemaal niets aan.

Zwem ik niet tegen allerlei troep aan?
Duikers halen elk jaar voorafgaand aan de wedstrijd de fietswrakken, winkelwagentjes en andere troep uit de wedstrijdbaan. Met de hulp van deze vrijwilligers zorgen we ervoor dat jij ongestoord kunt genieten van jouw tocht door de Singel.

Hoe staat het met de veiligheid tijdens het zwemmen?
Kanoërs begeleiden de zwemmers tijdens hun tocht door de Witte Singel. Bij de bruggen liggen duikers klaar. Ook vaart de Leidse Reddingsbrigade mee. Mocht je tijdens het zwemmen in de problemen, dan is hulp binnen handbereik. Op het terrein van de Hortus botanicus is een EHBO-post met warmhouddekens en pleisters.

Wat is de watertemperatuur?
De watertemperatuur is op de dag van het evenement rond de 20 graden. Houd onze website, Facebook en Twitter (@swiminleiden) in de gaten voor updates. 16 graden is de minimumtemperatuur.

Mag ik een wetsuit aan?
Voor de wedstrijdnummers zijn wetsuits, trisuits, shorty’s of andere onreglementaire zwemkleding niet toegestaan. Bij de prestatietocht is de keuze van zwemkleding vrij, mits het netjes is. Prestatietochtzwemmers mogen gerust hun bloemetjesbadmuts opzetten of het wollen zwempak van opa aantrekken.

Ik ben triatleet, mag ik meedoen met de wedstrijden?
Ja, mocht je als NTB-lid deel willen nemen aan deze wedstrijd, dan moet je via het NTB-bondsbureau een KNZB-startvergunning aanvragen. Hieronder alle voorwaarden.
• NTB-leden die in het bezit zijn van een zogenaamde Atletenlicentie kunnen onder dezelfde voorwaarden als KNZB-leden die in het bezit zijn van een startvergunning inschrijven voor wedstrijden uit het Open Water Circuit en Lange Afstand Circuit. Zij kunnen zonder bijkomende kosten via het NTB-bondsbureau de hiervoor benodigde startvergunning aanvragen.
• NTB-leden die geen Atletenlicentie bezitten (maar wel een basislidmaatschap of aspirantlidmaatschap) kunnen meedoen aan wedstrijden uit het Open Water Circuit en Lange Afstand Circuit na aanschaf van een dagstartvergunning (kost in 2015 € 6,60).
• Aanvragen en verrekening van een (dag)startvergunning vindt plaats via het NTB bondsbureau: Christie Brouwer, tel. 030 – 751 3770.
• Mail je gegevens uiterlijk maandag 14 juni naar info@swiminleiden.nl
• NTB-leden nemen bij KNZB wedstrijden deel onder de KNZB reglementen. Wetsuits en trisuits zijn alleen toegestaan in de speciale triatleten wedstrijd.

Wordt mijn tijd bij de prestatietocht geregistreerd?
Alleen voor de wedstrijdonderdelen mogen we tijden registreren en een klassement opmaken. Wel laten we speciaal voor de zwemmers van de prestatietocht een tijdklok meelopen.

Wie mag meedoen met het Open Leids Studentenkampioenschap Open Water Zwemmen?
Alle studenten aan een HBO-instelling of universiteit, of zijn niet langer dan 1 jaar afgestudeerd. Er kan worden gevraagd naar je collegekaart. Het KNZB-reglement is op deze afstand van toepassing.