De lenteachtige temperaturen zijn weer even weg, maar honderden zwemmers maken zich desondanks op voor Speedo Swim-in Leiden, op zondag 23 juni. De negende editie van het openwaterzwemevenement in de Leidse binnenstad start dit jaar vanaf het Huigpark.

ZVL-1886 en Aquamania trekken voor het eerst een volle dag uit voor de openwaterzwemwedstrijd. De voorgaande edities waren avondwedstrijden, met start en finish aan de Beestenmarkt en de Hortus botanicus. Nu is de Maresingel het sportieve strijdtoneel. Vanaf het Huigpark leggen wedstrijdzwemmers, triatleten en ook vele recreatieve zwemmers een parcours af. Heen en terug goed voor 1000 meter zwemmen.

Wedstrijden
De wedstrijdzwemmers openen op 23 juni het evenement met een race over 3000 meter. Maar behalve de ervaren kilometervreters komen ook de jongere competitiezwemmers tegen elkaar uit in afstanden van 250 tot 1000 meter. Voor triatleten is er een aparte wedstrijd, van ook een kilometer lengte. Studenten van binnen en buiten Leiden kunnen tegen elkaar uitkomen op het officiële NK Studenten Open Water Zwemmen. Zij zwemmen 1000 meter schoolslag of 1000 meter borstcrawl.

TK Challenge: zwem zelf mee
Kijken naar sportieve prestaties is leuk, maar zelf meedoen kan ook. De TK Challenge daagt iedereen van 12 jaar en ouder uit om 1000 meter te zwemmen. Behalve individuele zwemmers zijn ook teams van Leidse bedrijven van harte welkom om hier de sportieve strijd aan met elkaar aan te gaan. Zij starten in een speciale startserie, voorin het deelnemersveld. Is een kilometer zwemmen toch nog wat te ver? Dit jaar is er ook een light variant van de prestatietocht: 250 meter. Hieraan mogen ook kinderen meedoen, zij het tussen 6 en 9 jaar onder begeleiding van een volwassene. Speedo Swim-in Leiden sluit af met een spectaculaire 4x 250 meter estafette. Voor elke zwemmer is er dus een afstand.

Goed doel
De deelnemers gaan dit jaar niet alleen het gevecht aan met de elementen, maar ook met plastic. Speedo Swim-in Leiden zamelt dit jaar namelijk geld in voor de Plastic Avengers en de Coast Busters. Deze organisaties pakken plastic vervuiling bij de bron aan, door voorlichting, lobbywerk en concrete acties. Zo willen de Coast Busters bij de monding van de Rijn bij Katwijk een scherm van luchtbellen aanleggen om te voorkomen dat Leids zwerfplastic de Noordzee instroomt. De Leidse Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga, is ambassadeur van het evenement.