Onder een stralende zomerzon vonden 427 zwemmers sportieve verkoeling in de Maresingel. Jong, oud, recreatieve of wedstrijdzwemmer: ze maakten zondag van de elfde Speedo Swim-in Leiden één groot zwemfeest.

Het Huigpark was voor de derde keer start en finish voor het zwemevenement van de Leidse zwemclubs ZVL-1886 en Aquamania. De plekjes aan de rand van de Maresingel waren de hele dag bezet, door toeschouwers én zwemmers. Veel wedstrijdzwemmers ‘spaarden’ kilometers met deelname aan de 3000 meter en een of meer 1000 meter races. Hessel Robert (Het Y uit Amsterdam) en Jenny Schouten (MZ&PC uit Maastricht) visten zowel op ‘de drie’ als hun races over één kilometer het goud uit de singel.

De jongste wedstrijdzwemmertjes kwamen tegen elkaar uit over een afstand van 250 meter, luid aangemoedigd door het publiek langs de kant. De jongste deelnemer was de nog maar zeven jaar oude Britt van het Roosendaalse Hiëronymus. Ze zag haar deelname zelfs nog beloond met een bronzen medaille.

De zwemveteranen kwamen tegen elkaar uit op de 1000 meter vrije slag. Maar liefst zestig zogeheten masters zwommen de 500 meter van het Huigpark tot de haven op en neer. Rob Hanou van PSV (Eindhoven) was met zijn 80 jaar de spreekwoordelijke vaandeldrager van de masters. Bij de dames was Loekie van Huissteden (1945) van ZPC Amersfoort de éminence grise.

Lees hier alle wedstrijduitslagen terug

Prestatietochten
Tussen de zwemwedstrijden door sprongen ook heel wat recreatieve zwemmers in de Maresingel. Bijna veertig recreanten zwommen de prestatietocht van 250 meter. De jongste deelnemers legden de afstand af onder begeleiding van een van hun ouders. Maar iedere sportieveling werd vanaf de Huig en Houtbrug luid toegejuicht op de laatste meters naar de finish.

Hoogtepunt van Speedo Swim-in Leiden was de prestatietocht van 1000 meter. Maar liefst 128 zwemmers gingen te water. Maar liefst vijftig enthousiastelingen meldden zich nog last minute aan om een kilometer lang de strijd met de singel aan te gaan. Borstcrawl, schoolslag, rugslag: elke zwemslag was toegestaan. En applaus was gegarandeerd, tot aan de laatste zwemmer.

Lees hier de uitslag van de prestatietocht met elektronische tijdwaarneming

Foto: Marieke Ipema

Komende week plaatsen we meer foto’s op de website en ons Instagramaccount

Wil jij helpen om van Speedo Swim-in Leiden ook in 2024 zo’n succes te maken? Laat het ons weten via info@swiminleiden.nl